The Alchemist van Paulho Coelho is een boek die ik op het spoor kwam door Will Smith. Tijdens een interview gaf hij aan dat dit zijn favoriete boek is. Ik heb Will Smith hoog zitten als het gaat om persoonlijk leiderschap, dus besloot het boek zelf te lezen.

Het boek volgt het verhaal van een jongen, genaamd Santiago. Hij leeft een doodnormaal leven als herder, tot hij een oude man tegen komt die beweerd dat hij een koning is en verteld hem dat hij op zoek moet naar een schat in Egypte. Oja, hij geeft hem ook nog even twee stenen mee die antwoord kunnen geven op vragen waarop alleen ‘ja’ of ‘nee’ kan worden geantwoord. Santiago begint aan zijn reis en beleeft daar het ene na het andere bijzonder avontuur in zijn zoektocht naar de waarheid en geluk.

Zoals je merkt is dit niet een alledaags boek over persoonlijk leiderschap. Er worden geen concrete tips gegevens of stappenplan uitgelegd. Het maakt daarentegen juist meesterlijk gebruik van een verhaal en metaforen. Het is daarmee een filosofisch boek die vol zit met wijsheden, en wegleest als een spannend verhaal.

Wat ik er destijds vooral uithaalde was dat je pas antwoorden kunt vinden als je in beweging komt. Vrij vertaald naar mijzelf: kom in actie en ga het avontuur (van het leven) aan. Op het moment dat de hoofdpersoon van het verhaal besluit om, zonder enige garanties, op pad te gaan veranderd zijn totale leven.

Daarbij zitten er zoveel mooie wijsheden en inspirerende ideeën in die het de moeite waard maken om dit boek meerdere keren te lezen- op verschillende momenten in je leven. En iedereen haalt er waarschijnlijk weer iets anders uit.

Dit boek is zeker een aanrader als je houdt van fictie met een diepere betekenis. Als je wijsheden en inzichten zoekt, dan ga je die zeker vinden. Dit boek is niks voor je als op zoek bent naar concrete tips en praktische handvatten om direct toe te passen.

Wil jij kans maken om mijn (Engelstalig) exemplaar van dit boek gratis te ontvangen? Stuur dan voor de deadline een mailtje naar boek@geerthidding.com met als onderwerp ‘The Alchemist’!

1

Een nieuw exemplaar bestel je hier via Bol.com. (#nosponsoring)

Heb je The Alchemist ook gelezen? Laat dan even een comment achter met jouw grootste inzicht na het lezen van dit boek.